8 юни, 2013

„Буря“

ГРАДСКИ ТЕАТЪР ЛЮБЛЯНА – СЛОВЕНИЯ

по Александър Н. Островски NEVIHTA, MGL, 11/2011, FOTO: BARBARA ČEFERIN

режисьор: Йерней Лоренци
сценография: Бранко Хойник
костюми: Белинда Радулович
хореограф и асистент-режисьор: Грегор Лущек
композитор: Бранко Розман

участват: Йожица Авбелий, Матей Пик, Ника Розман, Аля Капун/ NEVIHTA, MGL, 11/2011, FOTO: BARBARA ČEFERIN
Квартет „Волга”: Ева Юргеч, Клемен Брачко, Йелена Ждрале, Петер Угрин, Клемен Хвала, Катарина Йерицийо

Трудно ми е да формулирам заглавие на настоящия текст. То обикновено насочва към основната тема, проблеми, засегнати в представлението, синтезира или коментира съдържанието му, явява се ключ към критическия прочит, прочее. Обмислям „реалити”, нещо свързано с естетиката на сериала или преформулировка на „театър”, подчертаваща „гледане” и „игра”… По-късно се отказвам от всичките.

Реакциите след представлението в третия ден от програмата на „Световен театър в София” са смесени, но не може да се отрече, че публиката е видимо развълнувана, всички оживено разговарят. Работниците изнасят декорите, музикантите се прибират към хотела, аз споделям слушалки с депресивна музика с едно момиче. При нас се появява светъл мъж от екипа и ни пита дали сме гледали представлението. Кимаме. Е, и как ви се стори – продължава той разговора. – Страхотно – отговаряме му в хор, без да се споглеждаме. – Така ли? И какво точно ви хареса? Казваме му: музиката, след настояването му да продължим, добавяме актьорската игра и той отминава. Спектакълът ни е харесал, следва да разбера защо, може би тогава ще изплува и подходящото заглавие.

NEVIHTA, MGL, 11/2011, FOTO: BARBARA ČEFERIN„Буря” от Александър Н. Островски се занимава с психологията на човешките взаимоотношения и желания. Непреходността на темата прави времевата отдалеченост на пиесата незначителна и в резултат текстът може да звучи достатъчно достоверно и актуално и днес, на почти всеки език.

Режисьорът Йерней Лоренци избира интересен ключ към пиесата, основно построен върху пародията, който изгражда спектакъл с изразено коментарен характер. Динамиката на представлението бива постигната с промяна на настроенията, подобно музикална композиция. На сцената се редуват епизоди/сцени, издържани в различна тоналност, гама, ключ, които се движат между пародията и кратката експресия, в отношението актьорска игра-текст, с усилие достигайки освобождаващото за главните персонажи екстатично състояние в края на спектакъла.

Класическите музиканти на сцената създават не само музикалната среда на представлението, присъствието им от самото начало задава празничния характер на случващото се – тържество, не в смисъла на радост и фриволност, а натоварено с неизбежна социална игра, маниерност, привидно веселие. Това усещане добива материално изражение с появата на актьорите (в роли), които ръкопляскат един на друг, коментират се, покланят се при влизане и излизане, разкривайки игровостта пред думите и действията на персонажите си.

Именно идеята за играта е в ядрото на спектакъла на Градски театър – Любляна. Игра за удоволствие, игра от възпитание, игра по принуда, игра заради самата игра – режисьорът, съвсем естествено, извежда на сцената през актьорите. Актьорските образи са изградени на две нива – веднъж през словото, което изричат персонажите, и втори път – през поведенческата им и действена характеристики. Разминаването между двата канала създава дълбочината на персонажите, изважда на показ вътрешните им колебания, мисли, желание, илюстрира настоящите, наболели конфликти.

NEVIHTA, MGL, 11/2011, FOTO: BARBARA ČEFERINДори в интимните/откровените сцени, при които останалите наблюдатели и музикантите отсъстват, персонажите не се разкриват – продължаваме да наблюдаваме разминаване между думите и действията им, израз на конфликта между желанията им и възприетите от тях образ и държание, нагледно доказателство за силата, тежестта и влиянието на обществената среда и наложените от нея норми.

Както подобава за пред хората, всички (персонажи) са широко усмихнати, опитват се да създадат и запазят възможно най-добро впечатление за себе си, ясно съзнавайки, че биват постоянно наблюдавани от останалите. Независимо дали се нагрубяват един-друг, заканват се или се ядосват, външно те запазват добрите маниери и благия си тон.

NEVIHTA, MGL, 11/2011, FOTO: BARBARA ČEFERIN Преекспонираното приповдигнато настроение бива изобличено като бутафория още в самото начало на спектакъла, където с влизането си актьорите на микрофон поздравяват публиката, сякаш обявяват започването на шоу програма. Микрофонът NEVIHTA, MGL, 11/2011, FOTO: BARBARA ČEFERINпродължава да бъде използван до края на представлението, като средство за фокусиране на вниманието върху значимото от случващото се на оживената сцена. Той акцентира шушукането между Катя и Варя на масата за вечеря, използван е за интервюиране на персонажите от водещите на програмата, бива предоставен за реплика в напрегнати моменти, стартира и прекратява сцени, превръща се в единствен изразител, символ на власт – предпоставка да бъдеш гледан и, по-важното, чут.

Спектакълът успешно проследява развитието на основните персонажи до крайната им точка – техният крах – изруган през истеричен смях (Тихон), беззвучно изреван (Борис), смирено изказан и свободно споделен (Катя).

NEVIHTA, MGL, 11/2011, FOTO: BARBARA ČEFERIN NEVIHTA, MGL, 11/2011, FOTO: BARBARA ČEFERINФиналът на представлението носи изключително мощен заряд със синтеза си от изразни средства. Катерина е приела образа на жертвен агнец, поднесен като вечерно блюдо в дома на Кабанови. Чувствено текстово-музикално изпълнение на актрисата и музикантите разкрива дълбоката болка и лич(ност)ната трагедия на Катя, извежда персонажа към тяхното преживяване, в примирена усмивка. След сбогуването си с останалите персонажи, Катерина се присъединява към музикантите за едно последно изпълнение – тя се превръща именно в изпълнител, научила се е да играе, като всички останали, а играта, на свой ред, си е взела от нея.

Текст: Теа Маргинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *