14 май, 2017

„УЖАСЕНАТА ДУША: МАКБЕТ „

3 юни (събота), 19:00 – 20:20, Народен театър „Иван Вазов“

Институт за пекинска опера от провинция Анхуей – Хъфей, Китай

Световен театър в София представя: 

УЖАСЕНАТА ДУША: МАКБЕТ

Институт за пекинска опера от провинция Анхуей – Хъфей, Китай

по Уилям Шекспир

автор: Цян Сун

режисьор: Цинна Сю

консултант по huiju опера: Тайшан Ли

сценография: Пейсън Уан

музика: Джъюен Сю, Инху Джао
арии: Ифен У, Ай Сианг

светлинен дизайн: Джънпин Джоу

хореография: Лей Лиу

хореография на действието: Мин Ду

продуцент: Бейсион Сю

участват Кай Джан, Синчън Дзин, Хъ Ян, Мин Ду, Лися Уан, Мънюен Цин,  Син Ли и актьори на Института за пекинска опера от провинция Анхуй

Артистичната виртуозност на азиатската пекинска опера пресреща европейската театрална традиция с върхово майсторство и забележителна експресивност.

„Ужасената душа: Макбет“ преплита две силни и различни театрални традиции.  Драматизмът на една от емблемите на западния театър – Шекспир, се преобразява в сценичната експресивност на една от емблемите на източните сценични изкуства – пекинската опера. Историята на Шекспировата трагедия и нейните универсални теми за властта, злото, съдбата и свободната воля, са пренесени в древната китайска държава  Вей от периода „Пролет и есен“ (770 – 476 г. пр. Хр.). На връщане след тримуфална победа, амбициозният и енергичен генерал Зъ Йин среща три свръхестествени същества, които изричат три предсказания. Последното е, че той ще стане крал на Вей. Едно по едно пророчествата се изпълняват и генералът все повече се вторачва в короната. Подстрекаван от съпругата си Сяо Панг, той убива краля и сяда на трона. Чувство на вина и параноя го превръщат в тираничен владетел, а последвалата гражданска война тласкат Зъ Ийн и Сяо Панг към лудост.  Злодей или жертва е Зъ Ийн?

 

„Ужасената душа“ разказва Шекспировия „Макбет“ като зашеметяваща приказка за това колко разрушително може да се окаже човешкото желание. Напрегнатият сюжет е пресъздаден във въздейстащ спектакъл със забележително майсторство. Хореографията на стилизирани жестовете и движения се съчетава с виртуозни акробатични номера и техники от китайските бойни изкуства. Драматичните изпълнения на арии във висока тоналност пренасят в най-добрите традиции на китайската музика. Визуалната пищност на продукцията се основава и на типичните за традиционния китайски театър ярки костюми и грим-маска, който характеризира мъжките персонажи и воините, женските персонажи и комичните фигури.

Пиесата „Ужасената душа“ е китайски вариант на най-мрачната трагедия на Шекспир „Макбет“. Неин автор е успешният млад китайски драматург Цян Сун, който е носител на няколко театрални награди. Постановката е издържана в традициите на huiju – най-старата форма на пекинска опера от провинцията Анхуей с над 400-годишна история. През 2010 г. пекинската опера е обявена от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.  Счита се, че началата на този удивителен сценичен жанр са поставени през 1790 г., когато по повод на 80-ия рожден ден на императора Цянлун в Пекин се събират четирите най-добри трупи, играещи huiju. Те остават в китайската столица, което постепенно води до развитието на пекинската опера.

Спектакълът „Ужасената душа: Макбет“ продължава разпространената особено в началото на 20 век практика на адаптиране на шекспировата класика в традиционния за азиатската култура сценичен жанр. Захранващ се предимно от исторически и легендарни сюжети, трагедиите на английския бард се оказват особено подходяща основа. Те водят и до обновяване на формата на пекинската опера, като я правят и по-достъпна за широка публика из цял свят.

Институтът за опера от провинция Анхуей има особен принос за съхранението на традициите и популяризирането им по света. Той има богата, над 60-годишна история и днес поддържа престижна трупа, представяща най-старата форма на Пекинска опера, като е и носител на множество награди.

През 2016 г. „Ужасената душа: Макбет“ е част от програмата на световно известния международен театрален фестивал Единбург Фриндж. Продукцията е носител на наградата за най-добро представление от Фестивала за китайски театър.

Граничните и тъмни кътчета на човешкото сърце, изобразени в трагедията на Шекспир, тук са осветени във великолепен спектакъл – изразителен, красив и странен като китайски йероглиф.“ Асен Терзиев, в-к „Литературен вестник“

 

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Anhui performing arts group co.,Ltd.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *