13 май, 2022

Програмата на 16-ото издание на платформата Световен театър в София е на живо, на кино и онлайн

След две извънредни издания, белязани от ограниченията на Covid-19, платформата Световен театър в София се завръща отново в обичайния си период. Между 7 и 20-ти юни предлага силна, хибридна програма от спектакли, част от които ще могат да се гледат на живо, други на кино, а трети онлайн от уебсайта на организатора – фондация „Виа Фест“.

Специално за младите театрални професионалисти има два уъркшопа, посветени на творчеството на две от големите фигури, чиито произведения са включени в програмата – знаменитата френска хореографка Маги Марен и постмодерният немски драматург Хайнер Мюлер.

Акценти в програмата на живо на Световен театър в София 2022 са два забележителни спектакъла, получили голямо признание на международната сцена. За първи път в България гостува спектакълът „May Be (Може Би)” – абсолютна класика в съвременния танц на хореографката Маги Марен, който не слиза повече от 30 години от световните сцени. Другият акцент в програмата е „Мъртвият идва за любимата си“ – един от ранните спектакли на нашумелия словенски режисьор Йерней Лоренци, който в предстоящия сезон е поканен да направи постановка в Народния театър.

На кино зрителите ще имат шанса да преживеят две грандиозни нови продукции от програмите на „NT Live – Национален театър Лондон на живо“ и на „Комеди Франсез“ в Париж.

Безплатната онлайн програма включва 4 събития.

Местата тази година са Сатиричен театър „Алеко Константинов”, Театър „Българска Армия“, Френски институт и Дом на киното, а за уършопите НАТФИЗ и Гьоте институт.

Платформата Световен театър в София е част от Календара на културните събития на Столична община на 2022г.

 

 

Компанията на Маги Марен в София

Началото на Световен театър в София тази година се поставя на 7 юни с гостуването на „May Be (Може Би)” на компания „Маги Марен“ – Франция от 19.30 часа в Сатиричен театър „Алеко Константинов”. Този спектакъл от историческо значение на гранд-дамата на съвременния танц от Франция – Маги Марен, е създаден през 1981 г. От тогава до днес, той ѝ донася международно признание и не слиза от световните сцени. Вдъхновен от творчеството на Самюъл Бекет, „May Be (Може Би)” интерпретира неговия абсурден свят по богат и неочакван начин със средствата на танцовия театър и въздействащи образи.
Маги Марен е надарена с невероятна фантазия и с усет към абсурда. Родена в Тулуза, тя изучава класически балет, по-късно става част от балетната трупа в Страсбург, а след това се присъединява към школата „Мудра“ на хореографа Морис Бежар в Брюксел. През 1984 г. основава собствена компания, с която създава повече от 50 спектакъла. Носител е на наградата на Американския танцов фестивал през 2003 г. и е отличена от Венецианското биенале за танц със наградата „Златен лъв“ за цялостен принос. Спектакълът гостува ексклузивно в София само в платформата Световен театър в София с подкрепата на програма „Театроскоп“, инициирана от Френското министерство за Европа и външните работи, Френското министерство на културата и Френския институт в Париж, както и на Посолството на Република Франция / Френски институт в България.

 

Йерней Лоренци

На 9 юни от 19.00 часа в Театър Българска Армия софийската публика ще може да гледа на живо „Мъртвият идва за любимата си” от Светлана Макарович по мотиви от словенския фолклор на режисьора Йерней Лоренци. Спектакълът на Йерней Лоренци, копродукция на Театър Кран и Театър Птуй – Словения, съчетава песни, поетични сказки и символни образи, сближавайки театъра с традицията на разказването на истории и с идеята за лечебната сила на музиката. Той се представя на водещи фестивали в Югоизточна Европа и печели редица награди, сред които наградата за най-добър спектакъл, определена от Асоциацията на театралните критици в Словения. Йерней Лоренци придоби широка популярност и признание и в България, след като на Световен театър в София гостуваха забележителните му постановки по „Буря“ от А. Островски, „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци и „Илиада“ по Омир. Йерней Лоренци подготвя премиера и за новия сезон на Народен театър „Иван Вазов”

Един от важните акценти тази година е филмираният спектакъл „Леополдщат“, част от платформата NT Live, който ще бъде прожектиран на 11 юни от 18.00 часа в Дома на киното. Написана от класика на съвременния английски театър Том Стопард, пиесата е режисирана от друг голям драматург – Патрик Марбър.

В началото на ХХ век Леополдщат е стар еврейски квартал във Виена. Херман Мерц, собственик на фабрика и евреин, е женен за католичката Гретел и се издига в живота. Спектакълът представя историята на неговото семейство в продължение на половин век с участието на 40 актьори. Така едновременно епичен и интимен прочит на поколенията, времената и отношенията.

Том Стопард е признат за един от най-големите съвременни британски драматурзи. Филмовият му сценарий на „Влюбеният Шекспир“ получава наградата „Оскар“ за най-добра адаптация, носител е на американските театрални награди „Тони“, а най-новата му пиеса „Леополдщат“ му носи през 2020 г. за пореден път британската награда „Оливие“. Известният драматург и режисьор Патрик Марбър („Отблизо“) я поставя в театър „Уиндъм“ в лондонския Уест Енд.

На 16, 17 и 18 юни от 18.30 часа във Френския институт в София ще има специални прожекции на „Тартюф, лицемерът” на режисьора Иво ван Хове, спектакъл на „Комеди Франсез“, с който се отбелязват 400 години от рождението на големия френски класик Жан-Батист Молиер през 2022г. Водещият театър във Франция посвещава целия сезон на този юбилей с нови постановки по негови знаменити пиеси. Сред тях е и „Тартюф, лицемерът“, за която е поканен световноизвестният режисьор Иво ван Хове. Той разкрива оригиналната версия на пиесата, преди тя да е цензурирана от крал Луи XIV през 1664 г. ден след премиерата ѝ. В спектакъла участват едни от най-добрите актьори на „Комеди Франсез“.
Иво ван Хове е от най-интересните режисьори в съвременния театър. Роден в Белгия, неговата кариера започва да се развива основно в Холандия. Добива популярност с ярките си съвременни интерпретации на класиката и мащабни сценични продукции, съчетаващи театър и кино. Той поставя из цял свят – от Ню Йорк през Париж до Буенос Айрес и е носител на много престижни награди.


Очаквайте специална информация за всички онлайн излъчвания със свободен достъп, част от платформата Световен театър в София през 2022 г.
Всички спектакли са с осигурен превод на български eзик, а част от тях са и с превод на английски език.

Билетите са в продажба на касите и уебсайтовете на сцените-домакини:

„Световен театър в София“ се провежда с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *