10 юни, 2022

/КОГА/ МЪРТВИЯТ ИДВА ЗА ЛЮБИМАТА СИ

Йордан Славейков, режисьор и писател

В знаковия труд на Дени дьо Ружмон “За любовта и Западът”, в глава първа четем:
“Сеньори, приятно ли ще ви бъде да чуете един прекрасен разказ за любов и смърт…?”
Така започва “Тристан” от Бедие.

Любов и смърт, смъртоносна любов- това е не само най-популярната, но и най-привличащата внимание комбинация в западната литература, датираща още от най-древните ни легенди, митове и песни.В този смисъл отговорът на горния въпрос, колкото и пъти да бъде задаван, е неизменно един и същи: Да, да, да. Искаме”.
Пиесата на словенската драматуржка Светлана Макарович, режисирана от добре познатия на българската театрална публика Йерней Лоренци ни дава в еднакви дози и от двете.
Сюжетът се родее смислово с наратива в “Тристан и Изолда”, “Ромео и Жулиета”, но и с “Неразделни” от Пенчо П. Славейков, в който героите Иво и Калина изживяват любовта си не на тоя, а на оня – другия свят. Свят, в който те са заедно във вид на дървета- явор и калина.
Брехтовото отстраняване от образа, коментирането му, статиката, виртуозния музикален съпровод, музиката, изпълнена не само на живо, но и ролята й на едно от действащите лица, са сред основните похвати, ползвани от Лоренци.
Любовта между Мицика и Анзел никога няма да се превърне в делнична, в ежедневна. Смъртта му е катализатор, който я превръща не просто в трагична, но и във вечна. Дуалността в образа на Мицика, въображаемата й сестра е, в същността си битката между копнежа ни по недостижимата, възвишена любов от една страна, и желанието за сигурност и спокойствие, за ясно и предивидмо бъдеще, от друга.
Спектакълът проследява и двете възможни линии.Зрителят има правото да избере с коя от двете се осмелява да се отъждестви.

Добре, че на финала не ни питат за направения избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *