8 май, 2017

Виртуозният моноспектакъл „Дневникът на един луд” на носителя на Европейската театрална награда „Нови театрални реалности“ 2016 – Виктор Бодо, е част от програмата на „Световен театър в София”

„Вълнуващ, безжалостен, сърцераздирателен и комичен спектакъл. Висша школа на актьорското майсторство.“  Art7.hu Művészeti Portál

Виктор Бодо – един от най-нашумелите театрални режисьори на съвременната европейска сцена, е автор на сценичната версия на класическата повест на Гогол  „Дневникът на един луд“,  която ще гостува в София на 2 юни, петък, в Сатиричния театър. През 2016 Виктор Бодо прибавя към колекцията си от отличия и престижната  Европейска театрална награда „Нови театрални реалности“.

Зрителите ще могат да се насладят на виртуозността на изключителния унгарски актьор Тамаш Керестеш – който този път е и художник на сценографията и изпълнител на звуковата картина на живо.

Дневникът на един луд

от Н.В Гогол

копродукция на Театър „Катона Йожеф“/ Асоциация Maszk (Сегет) /  FÜGE / Продуцентска къща „Оrlai“ – Будапеща, Унгария

режисьор: ВИКТОР БОДО

моноспектакъл на ТАМАШ КЕРЕСТЕШ

Театралните превъплъщения на необичайната повест „Дневникът на един луд“ от Н. В. Гогол изискват изключителни актьори. В постановката на Виктор Бодо под кожата на чиновника Попришчин, който постепенно загубва разсъдък, навлиза Томаш Керестеш. Първият голям международен успех за Виктор Бодо идва благодарение на изпълнението на Керестеш в главната роля в „Процесът“ на Кафка „Rattledanddisappeared“ (2005) за театър „Катона Йожеф” в Будапеща. В експресивната сценография се долавят влияния от стила на Ван Гог с неговата деформираща пространството перспектива. Тя отразява изкривеното съзнание и загубата на връзка с реалността на героя, подсилени и от необикновената звукова среда, която актьорът създава на живо.

За Виктор Бодо

Виктор Бодо принадлежи на новата вълна театрални режисьори от Унгария. Той завършва актьорство и режисура, след което три години играе в новаторската театрална компания на Арпад Шилинг „Кретакор“. Пробивът му като режисьор е с адаптацията на „Процесът“ от Кафка „Rattledanddisappeared“ (2005) за театър „Катона Йожеф“ в Будапеща, която му носи редица национални и международни награди. От 2006 г.  Бодо поставя редовно в Театър Грац в Австрия. Постановката му  „Алиса“ (2009) по Луис Карол e отличена с най-голямата  австрийска театрална награда „Нестрой“. През 2008 г. Бодо основава в Будапеща собствена компания „Sputnik Shipping“. Съвместната й продукция с театъра в Грац „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ (2009) от Петер Хандке се нарежда сред десетте фаворита в селекцията на най-големия фестивал на немскоезичния театър „Theatertreffen” 2010 в Берлин; също така печели „Златна маска“ за най-добра чуждестранна продукция на фестивала в Москва. Днес Виктор Бодо работи успешно като театрален и филмов режисьор между Унгария, Австрия и Германия. През 2016 г. става носител на Европейската театрална награда „Нови театрални реалности“ – една от най-престижните награди за сценични изкуства на континента.

  • Представянето на продукцията се осъществява с подкрепата на Унгарския културен институт към Посолството на Унгария в София.
  • Билетите са в продажба на касите на Сатиричния театър
  • Всички спектакли от програмата на Световен театър в София са със субтитри на български и английски език.

Платформата „Световен театър в София“ се организира от Фондация „Виа Фест“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Спектакълът е част от програмата на Международния театрален фестивал Варненско лято 2017За повече информация:

http://viafest.org/sofia

Facebook: „Световен театър в София”

http://worldtheatreinsofia.wordpress.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *