27 май, 2013

„Облаци“

4 юни (вторник), 19:00 ч., Театрална работилница „Сфумато”, София

Handa Gote – Чехия

Спектакъл на Вероника Швабова, Томаш Прохазка, Якуб Хиблер, Роберт Смолик, Ян Дьорнер

Участват: Вероника Швабова, Томаш Прохазка, Якуб Хиблер, Ян Дьорнер

Снимки: Яна Рабенхауптова

Спектакълът е реализиран с подкрепата на Министерството на културата на Чехия, на Столична община Прага, MOTUS o.s. – ALFREDVEDVOŘE Theatre Production a Theater 29, Pardubice и Институт за интермедиа CTU.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yMfydpgvh-Y]

Вълнуваща документална  сценична поема на една от най-новаторските театрални компании в Чехия днес.

На японски „Handa Gote” означава „воин”. Това име избира основаната в Прага през 2005 г. независима артистична компания, която безстрашно преминава от работа със звукови инсталации, през физически, танцов и визуален театър, примесени с нови технологии и музика на живо. Днес тя се нарежда сред най-иновативните  формации на чешка сцена.

Mraky_2„Малките лични истории“ са често вдъхновение за спектаклите на компания “Handa Gote”. В «Облаци» екипът обръща поглед към личните архиви на един от своите членове – хореографа и танцьор Вероника Швабова. Тя изследва историята на собственото си семейство в търсене на онези съдбовни моменти и привидно банални неща, запечатали се в паметта .

Разкриват се мрачни тайни, в които се оглежда историята на целия 20-ти век в Чехословакия – от първите десетилетия, през двете световни войни и концентрационните лагери, до комунистическия режим и политическите съдебни процеси.  Един от тях – прочутият  „Процес Слански“ – трагично бележи съдбата на рода на Вероника.

Mraky_4

Швабова изгражда спираща дъха документална панорама на детските си спомени. През тях тя се опитва да доизгради и разкаже живота на своите предци. На голям прожекционен екран минават десетки стари фотографии и страници от дневници, до нас достигат потресаващи и вълнуващи истории, както и мирисът на сладкиш, правен от баба й  – неизменна част от детството . Постановката носи името на сладкиша – „облаци”. Но какво всъщност си спомняме наистина и какво си доизмисляме от миналото? Какво означава думата «семейство» днес? Кой  още помни бабините рецепти за сладкиши?

„Облаци”  е част от селекцията на 25-ото издание на Пражкия фестивал Mala Inventura 2011, както и на престижния международен фестивал Divadelna Nitra 2012, Словакия.

Със субтитри на български  и английски език.

Гостуването се реализира с подкрепата на Чешкия център в София.

Времетраене:  1.10 ч.