8 юни, 2022

„May B“ на Маги Марен, когато телата извличат звуци и формират език

Веселин Димов, Боян Арсов, Петя Цветкова и Малина Едрева за началото на платформата „Световен театър в София“ с „May B“ на компанията на Маги Марен

снимка: Илиян Ружин

Боян Арсов, актьор и преподавател:

Емблематичният спектакъл “May B” на фигура като Маги Марен в рамките на платформата “Световен театър в София” е събитие за българската публика и българския театър.
Идеята за това, че едно театрално (танцово) представление, създадено през 81ва година, повече от 40 години обикаля световните сцени, запечатало в себе си работата на стотици артисти и изпълнители, стигнало до българската публика, която се превръща в част от един световен зрителски поток, е повече от вълнуваща.
И въпреки законите на изминалото време, променящия се контекст и формулите на сценичното изкуство, усещането за това, че първоначалният импулс, първичната енергия и театрални (танцови) средства при създаването на сценичния свят на “May B” оживяват и въздействат днес по този начин на съвременния зрител (традиция, която е нехарактерна за нашите географски ширини) е вълнуващо и респектиращо. Бекетовият герой в десетте чифта обувки на Маги Марен в своята отчужденост, самота, чувство на очакване и невъзможност е по-истински и по-възможен от всякога.

снимка, Илиян Ружин

Веселин Димов, режисьор и артистичен директор на ОКИ „Топлоцентралата“:

Имах точните очаквания. Знаех, че ще гледам спектакъл, който е на 40 години, игран над 900 пъти. Това е нещо като времева капсула и много, много ми хареса. Все едно се върнах във времето на Бекет. Аз много го обичам. Разпознавах образите от негови различни пиеси и ми хареса това че е спектакълът е построен в строга и фиксирана форма. Невероятно е, че тя се поддържа вече 40 години и през нея са минали стотици актьори. Насладих се, наистина. Не поклоните, поклоните са гениални. Може би този момент със затихването и немската песен не го разбрах много, но всичко друго ме докосна създаде ми хубав ритъм и ме държа много буден. Излизам от залата изключително зареден и щастлив, че гледах този спектакъл.

Малина Едрева, председател на комисията по култура към Столичния общински съвет:

Благодарна съм за възможността да гледам компанията на Маги Марен на живо в София. Силна хореография, великолепни артисти и въздействащ пърформанс.

Петя Цветкова- преподавател по танцов театър в НАТФИЗ „Кр.Сарафов“:

Световен театър в София открива сезона на 16-то издание с уникалния танцов спектакъл на Маги Марен- „May B“, който предизвика възхищението и адмирациите на театралната ни публика, събрала се в Сатиричния театър.
Създаден през 1981 г., днес спектакълът е ярко явление на танцовия театър с отражение без аналог и в постдраматичното пространство. Той е емоционално въздействащ отклик от един абсурден свят, обитаван от лудост и копнеж, който наричаме живот.
Сценичното събитие сякаш извира от актьорите, които битуват в своеобразно пространствено безвремие, с изложените си на показ тела. С безпощадно отдаване, отвъд зоната на комфорта те постигат единен образ на колективна самота, представен с детинска радост или глуповат възторг, но искрено отразяващ макро и микрокосмоса на човешките емоции. Изпълнителите създават процеса на сценичния живот единствено с телесен израз, извлечен от танца в тотално Брехтово отчуждение, без психологизъм, до пълна деформация и разпад на изразните средства, но силно въздействащ с всеки драматичен нюанс, от смях до сълзи… Движенията на телата дори извличат звуци и формират специфичен „език“, изтръгнат вероятно от недрата на първичния импулс така ясно и точно, че се чува произнесена на глас тотално абстрактна, но емоционално скандирана реч, разбираема и понятна за всяка публика.
Изразните средства на танца и жестовата пантомима се артикулират с телесна експресия в телесни метафори, духовно послание на културна експанзия, като едно небуквално и нестандартно отражение на екзистенциалната философска платформа на хореографа.
Музиката в спектакъла играе роля на жив персонаж със собствен поглед и реакции- коментатор на сценичните събития, понякога агресивен, друг път снизходително галещ и носталгичен, докосващ зрителя с прелестните изпълнения на шедьоври от творчеството на Шуберт.
Всеки съзидателен елемент е лесно разпознаваем, но и някак неразгадан знак на крехкия човешки индивид, здраво вкоренен в социума, а “may b”, безумно отчужден и самотен в своето нескончаемо “пътуване“…
Благодарности на целия екип на спектакъла, а също и на екипа Световен театър в София, за удоволствието от съпреживяното!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *