24 юни, 2022

Талантливият мистър Тартюф

Режисьорът Стайко Мурджев за постановката на Иво ван Хове посветена на 400 години от рождението на Молиер в „Комеди Франсез“. „Тартюф, лицемерът“ бе част от програмата на платформата Световен театър в София в партньорство с Френския институт в София.

Сякаш няма нищо по-естествено от това по случай 400 години  от рождението на Молиер да бъде поставена неговата най-популярна сатира – “Тартюф,лицемерът” и то именно в Комеди Франсез. Естествено и предвидимо, но с изненадващ резултат – спектакълът на Иво ван Хове, който превръща шедьовърът на Класицизма в модерен психологически трилър, напомнящ едни от най-мрачните и завладяващи творби на Патриша Хайсмит и Стивън Кинг.

В дома на богатия парижанин Оргон пристига Тартюф, но във версията на белгийския режисьор това пристигане е мистично и красиво изкъпване, своеобразно измиване, за да може образът на странника да бъде приет начисто, без предразсъдъци, с пълна вяра във видимото… Но Тартюф, който изкристализира изпод парата и водата, не е онзи умел хитрец, с когото сме свикнали и очакваме да видим, а харизматичен манипулатор с аура на демонично дете, способен да превърне всеки разговор в прелъстяващ психотичен епизод, всяка среща в портал към делюзии, заредени с мощно напрежение и конфликт, под чиято тежест събеседникът му се пречупва и превръща в негова безволева функция.

Именно така действа талантливият мистър Тартюф с Оргон, докато маската му не започне да се пропуква… В средата на привидно реалистичния декор е разположен бял правоъгълник с очертан център в него – тепихът, върху който се сблъскват персонажите. В този спектакъл всеки диалог е превърнат в свръхенергетична битка за истина, власт и съзнание. Актьорските средства са минималистични и мощни, заредени със залога на вътрешната истина. Неистов, диаболистичен, завладяващ е спектакълът на Иво ван Хове, демонстриращ силата, вътрешната енергия и истина, без които театралното изкуство би било невъзможно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *