15 май, 2023

Световен театър в София 2023 – преживяване като сън

Пипо Делбоно с фадо и поезия на живо, Емилия Кларк като Нина Заречная в „Чайка”, поразен от военния конфликт в Ливан, брат на артиста и режисьор Раби Мруе, дуото Деклан Донелан и Ник Ормерод малко преди да гостуват на фестивала в Единбург, звучи точно на границата между фикция и спомен. Защото и Донелан и Пипо Делбоно и Раби Мруе са познати на българската публика от техните гостувания, оставили значими следи в театралния живот. Накратко, платформата Световен театър в София ще се състои между 4 и 21 юни с три ексклузивните гостувания на спектаклите „Да яздиш облак” на Раби Мруе, „Любов” на Пипо Делбоно и „Животът е сън” на Деклан Донелан и Ник Ормерод.

Две кино прожекции на живо в Синема сити ще отбележат и най-доброто от заснетите хитове от световните сцени. И тази година неотменно присъства прожекция на NT Live – в случая това е „Чайка” на 21 юни, през условната адаптация на Джейми Лойд и неговата компания. С ролята на Нина Заречная позната филмова актриса Емилия Кларк прави своя дебют на Уест Енд. На 14 юни ще се състои и единствената прожекция на друга специална постановка по нашумелия роман и филмова адаптация „Животът на Пи”. Спектакълът на Макс Уебстър предлага оригинално съчетание на завладяваща актьорска игра във взаимодействие с театрални кукли и модерни визуални ефекти.

https://www.youtube.com/watch?v=KYE5A-hAuc8
Да яздиш облак

Откриването на платформата „Световен театър в София” ще бъде с най-новия спектакъл на Раби Мруе „Да яздиш облак” на 4 юни в Топлоцентрала. Той гостува отново в платфомата, този път със спектакъла „Да яздиш облак“, в чиято основа е историята на собствения му брат Ясер Мруе, когото ще видим на сцената. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан. Ясер отказва да гледа филми или театър, тъй като след раняването е загубил способността си да различава фикция от реалност и се страхува. Като метафора на днешния свят е този загубил част от функциите на съзнанието си човек – загубил границите, но и връзките с миналото и помненето.
Първата среща у нас с вълнуващия документален театър на Раби Мруе бе през 2010 г. със спектакъла „В търсене на изчезналия служител”. Оттогава насам световната кариера на базирания в Берлин ливански режисьор стремглаво се развива, той представя свои работи в сферата на театъра и визуалните изкуства на водещи сцени и музеи по света като Музея за съвременно изкуство МоМа в Ню Йорк, Център Помпиду в Париж, Тейт Модерн в Лондон, бил е асоцииран режисьор на престижния немския театър Мюнхнеркамершпиле и др.
https://www.youtube.com/watch?v=tJEaB_8MTMU
Любов на Пипо Делбоно

След първата среща на българската публика със завладяващия театър на Пипо Делбоно през 2015 г. с „Орхидеи“, Световен театър в София отново представя един от най-необичайните италиански режисьори, носител на европейската награда „Нови театрални реалности“. Неговият спектакъл „Любов“, който вече жъне успехи по международните сцени, ще бъде представен на 8 юни от 19:30 ч. на сцената на Сатиричния театър. „Любов“ е покана към зрителите за поетично, театрално-музикално пътешествие с отправна точка Португалия – страна, потопена в образи на силна меланхолия, с език и музика, наситени с фина мекота. Въздействащото звучене на португалското фадо експлодира в енергичните изблици на певците, а хипнотичният глас на Делбоно изпълнява стихове на един от най-големите поети на ХХ в. (Карлус Друмонд ди Андради, Жак Превер, Райнер Мария Рилке и др). Спектакъл, възпяващ любовта като изживяване, което кара струните на сърцето да вибрират и при най-малкото докосване. „Любов“ гостува с подкрепата на Италианския културен институт в София.
https://www.youtube.com/watch?v=zsNKe6e7oIE

„Животът е сън”


На 15 юни от 19.00 часа в Народен театър „Иван Вазов” ще можем да видим най-новата продукция на световноизвестния театрален тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод „Животът е сън”, реализирана съвместно с Националната компания за класически театър в Мадрид. Веднага след гостуването си на Световен театър в София „Живоът е сън” ще бъде представен на един от най-големите театрални фестивали, този в Единбург. Българската публика познава вече техни постановки, постигнали широко признание заради своите проникновени съвременни интерпретации на класическата драматургия и високо актьорско майсторство. И до днес се помни първото им гостуване в София през 1987 г. с „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир, а след това през 1994 г. с „Както ви харесва“, представен на сцената на Народния театър. През 2008 г. Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“ показаха френската им постановка на „Андромаха“ от Расин, създадена в театъра на Питър Брук „Буф дю Нор“ в Париж. Този път те предлагат своя прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от 17. век, наричан още „испанския златен век“, със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.


Разбира се, един особено важен акцент в програмата на Световен театър в София за 2023 година са на стриймингите със свободен достъп. Всички те ще бъдат достъпни на сайта viafest.org в рамките на 72 часа от датата на излъчването си. В програмата на стриймингите са включени общо 5 заснети спектакъла – „Сън в лятна нощ” на словенския режисьор Йерней Лоренци, „Крал Юбу” на Деклан Донелан и Ник Ормерод, „Мирис на човек” и „Терсет – жените на Жигмонд Мориц” на Театър Мадач, Будапеща и „След битката” на Пипо Делбоно.


Платформата Световен театър в София е част от Календара на културните събития на Столична община на 2023 г. Осъществява в партньорство със сдружение „Антракт“, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Национален фонд „Култура“, на Италианския културен институт в София, на Институт Лист София, както и на Първа инвестиционна банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *