8 юни, 2017

Различните лица на съвременния танц от Европа в програмата на Световен театър в София 2017

В  края на наситената програма на платфорамата публиката ще се срещне с мощен танц на една от големите реформаторки на хип-хопа Ан Нгуен и съвременен фламенко спектакъл на новата звезда на испанския танц – Едуардо Гереро

На 8 юни, четвъртък, от 19.30ч. в Театър „Азарян“ / НДК ще бъде представена танцовата компания „Ан Нгуен“ – Париж с продукцията АВТАРКИЯ (….)В търсене на самодостатъчност. Хореографията е на Ан Нгуен, а в спектакъла е включена и оригиналната музика на Себастиен Лете, композитор и перкусионист.
Автаркия (….) се развива като стратегическа игра за четирима в търсене на собствена територия, надмощие и възможност за постигане на хармония. В трескав ритуал изпълнителите зрелищно трансформират стила на популярни танци от съвременната градска култура като хип-хоп, брейкданс и попинг в абстрактен танцов речник.

 

За Ан Нгуен

Тя основава своята танцова компания par Terre през 2005 г. Тя идва от полето на брейкданса, но е силно повлияна от изследователски подходи и от различни бойни изкуства. Нейните хореографии подчертават принципа на изграждане на движението в хип-хоп танца и неговия енергиен заряд, като го облича в универсална символика. Те се отличават с изискването за много добра техническа подготовка и ниво на изпълнението, което е съчетано с много графични, насечени и изчистени композиции. Продукциите на Ан Нгуен изглеждат като абстрактен танц, но в крайна сметка те се занимават с мястото на човека в съвременния свят. Носител е на Наградата за млади таланти в хореографията 2013, както и на отличието Кавалер на ордена на изкуствата и литературата за 2015 г. Асоцииран артист е към Националния център танц в Шало до 2018 г.

 

Продукцията гостува с подкрепата на Театроскоп в рамките на FranceDanse Orient-Express. Театроскоп е програма, лансирана от Френския институт, Министерството на културата и комуникацията и Министерството на външните работи и международното развитие на Франция.

 

На 10 юни, събота, в Сатиричния театър ще бъде представен “Desplante“ – интимен, драматичен и въздействащ фламенко спектакъл, който комбинира различни видове от характерния испански танц в майсторското изпълнение на една от новите звезди на фламенко сцената – Едуардо Гереро. Спектакълът е с първа награда в категорията „Desplante” на международния фестивал за фламенко „Минас де ла Унион“ в  Мурсия, Испания

Desplante e от множеството видове йамада във фламенкото – знак, който изпълнителят дава на певеца и китариста за предстояща смяна в ритъма. Със своя ярък индивидуален почерк и интензивно присъствие, Гереро извлича същността на фламенкото и му придава съвременна форма. Той е придружен от безупречния глас на Емилио Флоридо и красивото звучене на китарата на Хавиер Ибанес, които създават истинска наслада за сетивата. С „Desplante“ Едуардо Гереро показва същността на фламенкото с нова сила и усъвършенстван стил, който допринася за развитието на този танц, обявен от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство. Спектакълът е създаден специално за един от най-значимите фестивали за фламенко „Минас де ла Унион“ в Мурсия.

 

Едуардо Гереро започва да танцува още на шестгодишна възраст в школата по фламенко на Кармен Гереро в Кадис, след което задълбочава обучението си при легендите на испанския танц като Антонио Каналес, Манoло Марин и др. Той учи в Консерваторията по танц в Кадис и след това разширява познанията си по съвременен танц при Дейвид Грийнал и по класически танц при Монсерат Марин. От 2002 г. се изявява в спектакли на едни от най-значимите фламенко хореографи и изпълнители в Испания като Антонио Каналес, Ева Уербабуена, Аида Гомес и други. Той развива изключително изразителен и интензивен собствен стил на изпълнение, в който обновява формата на характерния испански танц. Той му носи няколко престижни награди, сред които и наградата на публиката на фламенко фестивала Festival de Jerez 2017. Едуардо Гереро танцува на водещи сцени в Испания и по света, включително на сцената на Болшой театър в Москва, в Музея Гугенхайм в Ню Йорк и др. Представлява го испанската продуцентска компания Ashara Cultura, посветена на популяризирането на фламенко, а нейната мениджърка – Клара Кастро, е организирала концерти на звезди като Принс, Брус Спрингстийн, Ролинг Стоунс, U2 и др.

 

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Институт Сервантес – София и на Посолството на Испания в София. 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *