13 май, 2024

Платформата Световен театър в София ще се проведе за 18-и път с програма от 2 юни до 9 юли

Спектакли на Тимофей Кулябин, Оскарас Коршуновас и Едуардо Гереро ще гостуват на Световен театър в София 2024 . NT Live с „Вуйчо Ваньо“ с участието на Андрю Скот, номиниран за Оскар за 2024, най-доброто унгарско независимо представление за 2023 г., традиционна китайска опера от 14. век и онлайн стрийминги на спектакли са част от програмата тази година.

Откриването на тазгодишното издание ще бъде на 2 юни в Сатиричния театър с необичайното документално представление, създадено в разгара на ковид пандемията – „Моят славен живот с баба“. Автор, режисьор и изпълнител е Ласло Гандьор, като спектакълът включва кадри и с неговата 97-годишна баба, преживяла Холокоста и комунизма. Двамата създават трогателен театрален дует за общуването между поколенията, което може да лекува травми на душата. Спектакълът е отличен вече с няколко награди, сред които за най-добро независимо театрално и за най-добро иновативно представление в Унгария.

На 7 юни в Сатиричния театър ще гостува един от най-известните фламенко изпълнители – Едуардо Гереро, познат на публиката от своето гостуване на Световен театър в София през 2017 г. Най-новият му спектакъл „Морски фар“ представя различни стилове на испанския танц и е вдъхновен от поетичния образ на фара.

Познат от хитовите сериали „Шерлок“ и „Флийбег“, Андрю Скот е британската филмова и театрална звезда с най-много награди и номинации за 2023 г., включително и номинацията за „Оскар“ 2024 за главна мъжка роля за „Всички сме непознати“. Изпълнението му на „Вуйчо Ваньо“ е част от програмата на Световен театър в София с прожекции на NT Live на 13 и 15 юни в Дом на киното. Версията на знаменитата пиеса на Чехов, адаптирана като монодрама от водещия британски драматург Саймън Стивънс и режисирана от Сам Йетс, вече има няколко награди, сред които и „Оливие“ за най-добра адаптация.

Само на 1 юли ще може да бъде видян най-новият спектакъл на Тимофей Кулябин, който напусна Русия след началото на войната с Украйна, като жест на съпротива срещу политиката на Кремъл. Всички негови постановки в Русия са вече официално отменени поради антивоенната му позиция. Фокусирана върху жестокостта на властта и възхода на един тоталитарен режим, „Страх и отчаяние в третата империя“ е версия на позната на пиеса на Бертолт Брехт, създадена с Театър Вене от Талин, Естония. Кулябин бе открит за българската публика именно през платформата Световен театър в София преди години, когато за първи път бяха показани на киноекран неговите „Три сестри“ на Театър „Червен факел“ – Новосибирск. Последва среща на Кулябин с българската публика на сцената на Народния театър с интерпретацията му на Ибсеновата „Нора“, както обявяването на следващия театрален проект на режисьора с трупата на Народния театър.

На 2 юли в Театър „Българска армия“ ще бъде представена китайската традиционна опера кунцю със „Среща сред цъфналите праскови“. Този сценичен жанр е на повече от 600 години и е прародител на пекинската опера, известна из целия свят като емблема на източните театрални традиции. Гостуването на Шанхайската трупа за опера кунцю се осъществява по повод на 75 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и България.

Един от най-значимите източноевропейски режисьори за последните десетилетия – литовецът Оскарас Коршуновас, познат на българската публика благодарение на платформата Световен театър в София, ще представи в София своята версия на „Отело“ на Шекспир. Политически, провокативен и необичаен, спектакълът пристига в София след успешни представяния на Авиньонския фестивал, Temporada Alta в Испания, Шекспировия фестивал в Крайова, Румъния и др. Спектаклите на Коршуновас гостуват из европейските театрални форуми в продължение на три десетилетия, като още с първия си спектакъл в литовската Музикална академия е поканен на Единбургския фестивал, където печели наградата „Фриндж Фърст“. Последват още отличия, като през 2006 г. на Коршуновас е връчена и Европейската театрална награда „Нови театрални форми“. Международният успех и многобройните турнета на неговите спектакли му позволяват да основе през 1998 г. във Вилнюс театър „Оскарас Коршуновас“. Очаква се тази година Коршуновас да започне репетиции в Народен театър „Иван Вазов“. щи гостуващите режисьори и трупи.

Платформата Световен театър в София традиционно е част от Календара на културните събития на Столичната община.
Световен театър в София се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Унгарския културен институт в София, посолството на Китай в България.