6 октомври, 2014

Метрополитън опера пристига у нас с прожекции на живо от Ню Йорк

Десетте представления от сезон 2014/2015 на Метрополитън опера ще бъдат излъчени в Cinema City Mall of Sofia в продължение на няколко месеца.

Програмата пристига в България за първи път, благодарение на фондациите “Америка за България” и “Международен театрален фестивал Варненско лято” и с подкрепата на Столична община, Британски съвет в България и Cinema City.

Сезон 2014/2015 на Метрополитън опера идва у нас с десет HD излъчвания на оперите “Макбет”, “Сватбата на Фигаро”, ”Кармен”, “Севилският бръснар”, “Нюрнбергските майстори певци”, “Веселата вдовица”, “Хофманови разкази”, “Йоланта / Замъкът на херцога Синята брада”, “Жената от езерото”, “Селска чест / Палячо”.

Представленията ще се излъчват симултанно в почти цял свят, за българската публика –от 19:50 часа с пилотна прожекция на 11 октомври (събота) в Cinema City Mall of Sofia. Цена на билетите: 18 и 15 лева за ученици, студенти и пенсионери. Представленията ще бъдат със субтитри на български и английски език.

На 11 октомври започват сателитни излъчвания на живо от Метрополитън опера в България с 10-те й представления за сезон 2014/2015. Това ще се случи, благодарение на програмата “На живо от Ню Йорк”, която Метрополитън Опера стартира през 2006 г., а днес излъчва в над 2000 киносалона в 66 държави по света. Създадена да разшири аудиторията на оперното изкуство и да привлече нови негови почитатели, “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” използва съвременните технологии – сателитна връзка и HD качество на картината, гарантирайки несравнимо преживяване на своята публика.

Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е лансирана с операта “Вълшебната флейта” на 30 декември 2006 г. от Питър Гелб, директорът на Метрополитън, встъпил в длъжност няколко месеца по-рано през същата година, и успял да превърне Метрополитън опера за времето на своето управление и до момента в една от най-иновативните културни институции в света.

“Тази програма на Метрополитън опера е уникална възможност хората да получат оперно преживяване от световна величина в по-интимната среда на киносалона, на достъпна цена, както и да прекарат незабравима вечер с цялото си семейство. Ако никога не сте ходили на опера досега, ето чудесна възможност да разберете защо това магическо изкуство владее въображението на поколения зрители.” – казва Том Гали, технически директор на една от най-големите мрежи от киносалони в САЩ.

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” скъсява разстоянието между българските любители на оперното изкуство и едни от неговите най-изявени таланти в света: диригенти, певци, музиканти, режисьори, сценографи, майстори на костюма, художници, хореографи, видео артисти. Проектът позволява на българската публика да се докосне до изключително високата класа и качество на едни от най-големите произведения на оперното изкуство, до съвсем скоро привилегия на малцина.

“Сезон 2014/2015 ще бъде сред най-амбициозните, които МЕТ някога е продуцирала.” – четем на официалния сайт на Метрополитън опера. Билетите вече са в продажба на касите на Cinema City Mall of Sofia. Приятно гледане!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *