20 юни, 2024

Красотата на една източна традиция – операта Кунцю

„Среща сред цъфналите праскови“: една среща с културното наследство от Китай. Част от платформата Световен театър в София, Шанхайската  трупа за опера кунцю – Китай   ще гостува на 2 юли от 19.00 часа в Театър „Българска армия“.


Китайската традиционна опера Кунцю възниква в град Суджоу през 14-и век. Тя е от най-старите форми на китайска опера, която се изпълнява и до днес. От нея произлизат различни разновидности, сред които и прочутата Пекинска опера, А операта Кунцю е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Кунцю е един от най-старите оперни жанрове в Китай , който има над 600-годишна история и води началото си от династия Мин. По време на династиите Мин и Цин кунцю се превръща в една от най-известните китайски оперни форми и оказва влияние на почти всички останали стилове в страната. Поради това тя се смята за „прародител на редица стилове традиционна китайска опера“.

Музиката в кунцю операта е нежна и мелодична и разполага с богат репертоар. Диалозите са поетични и изтънчени, актьорските движения и жестове – обаятелни, а елементите с бойни изкуства – изумителни. Твърди се, че тази форма на изкуство включва поезия, музика, танц и драма в едно. На 18 май 2001 г. кунцю операта е сред първите обявени от ЮНЕСКО шедьоври на устното и нематериално културно наследство.

Един от най-прочутите източни сценични жанрове е традиционната китайска опера- сценичен жанр със стилизация и музикално изпъленине, фиксирано около определен сюжет. Вековното китайското оперно изкуство се
прочува в света именно поради популязирирането на Пекинската опера, която се формира още през средните векове и носи белезите на традицонната източна култура, будеща интереса на публиката по цял свят.

В средата и края на XIXв. в Шанхай пристигат голям брой актьори на Пекинска опера от Пекин и Тиендзин. Постепенно Шанхай се развива и превръща в център на Пекинската опера на юг. Дошлите от Пекин актьори на Пекинска опера са висококвалифицирани и популярни сред публиката на Шанхай. По време на ежедневните изпълнения актьорите на Пекинска опера постепенно се запознават с предпочитанията на публиката в Шанхай и се научават да подреждат репертоара според изискванията на зрителите. В такъв социален контекст,Кунцю търпи постоянни реформи и иновации, създавайки поредица от различни форми на изпълнение, които хората обичат да слушат. Репертоарът се обновява като обръща повече внимание на характеристиката на героите, на емоционалното преживяване в сюжета, на отразяването на реалния живот и още в тази посока, което извежда развитието на Шанхайския стил Пекинска опера на нов етап.

 

На китайски език със субтитри на български и английски.

Гостуването на спектакъла се осъществява в сътрудничество с Посолството на Китайската народна република в Република България във връзка със 75 годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.