14 май, 2017

„Кино на живо“

СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ представя:

7 юни (сряда), 20:00 – 21:15, Столичен куклен театър

Брент Грийн & Сам Грийн – Ню Йорк, САЩ

КИНО НА ЖИВО

 

кинорежисьори: Брент Грийн, Сам Грийн

светлинен дизайн: Кати Кауфман

музиканти: Брендан Канти, Джеймс Канти, Ребека Фун, Кейт Райън

звук: Сам Крауфорд

кинематографи: Пийт Силън, Йони Брук, Анди Блек, Пол Хил

копродукция на ArKtype и C41

Единият прави късометражни филми, а другият снима документално кино. И въпреки че фамилното им име е едно и също, те не са роднини. Аниматорът Брент Грийн и номинираният за „Оскар“ кинорежисьор Сам Грийн (The Weather Underground) размиват границите на киното, като съчетават представянето на своите изключителни филми с музика на живо и разказване на истории. Докато оркестър от изтъкнати музиканти създава звуковата среда, на екрана анимационни кадри от Брент трептят в стила на южняшката готика. Сам показва завладяващи документални истории за мечтатели и реализатори: кои са дълголетниците на Америка, какво е записвал тайно великият Луис Армстронг и др. В това „кино на живо“  образи, идеи, музика и думи се преплитат всеки път наново по уникален начин.

 

Брент Грийн и Сам Грийн са представяли свои произведения в престижни пространства като Музея за модерно изкуство MoMA в САЩ, както и на най-големите филмови фестивали. Тук те съчетават театралната ситуация и филмовото изкуство в търсене на същинската природа на киното. Днес гледането на филми става все по-изолирано, индивидуално занимание. Двамата артисти си поставят за цел да го превърнат отново във въздействаща среща и колективно преживяване.

 

Сам Грийн е кинодокументалист и работи и живее в Ню Йорк. Най-новият му документален филм „Любовната песен на Р. Букминстър Фулър“ е за легендарната инди рок група „Yo La Tengo“ и в момента се представя в различни държави. През 2004 г. Грийн е номиниран за „Оскар“ за документалния му филм „The Weather Underground“, включен и авторитетното Уитни Биенале. Грийн завършва журналистика в Калифорнийския университет, Бъркли, където учи и документално кино при реномирания режисьор Марлон Ригс.

 

Брент Грийн е самообразован визуален артист и филмов автор. Неговите филми са показвани, често под музикален акомпанимент на живо, в различни пространства като MoMa, Walker Art Center, The Kitchen, на филмовия фестивал „Сънданс“, а също и по покриви, складове и галерии по цял свят. Той развива практиката да представя своите скулптурни работи и мащабни инсталации в съчетание с анимационни филми, включително и в самостоятелни изложби. Негови творби са част от престижни колекции на различни музеи за изкуство като Hammer Museum, MoMA и Музеят за американско фолклорно изкуство.

 

„Работата на Сам и Брент Грийн ви връща обратно общностното преживяване на киното. То винаги се е стремяло към заедност. Те отново го правят живо събитие като нямо кино с оркестър… Приемете го като покана за една утопия, не само за старите утопии, които може да са се провалили, а за онзи полъх на аромат на рая, който може да се появи в пространство, където изпитвате надежда, мислите и дишате с другите“.

Ребека Солнит, писател

 

На английски език със субтитри на български.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *