17 ноември, 2020

За порязаващата атмосфера на Финци-Паска

Винаги е интересно да надникнеш зад кулисите и да получиш достъп до онзи мистичен, скрит от очите на обикновения зрител процес, благодарение на който се раждат шедьоврите. Този филм открехва взавесата не просто към репетиционните и ателиетата на една от най-самобитните компании за съвременен цирк в света – „Финци-Паска“ (LacompagniaFinzi-Pasca), той се опитва да улови онази творческа философия, която стои в основата на успеха на тази компания. Цялото ми усещане докато гледах този филм беше усещането за „неуловимост“ на истината, усещане за това, че магията се ражда някъде там „между“ – думите, образите, между различните изразни средства, отделните участници в процеса, различните езици ( които се сменят непрекъснато, тъй като екипът на спектакъла е международен).

Усещането, че всеки малък детайл има значение, че в този процес всеки един член на екипа, с неговите собствени разбирания за изкуството, с неговите спомени, асоциации, опит и умения е неимоверно нужен, че без него нещата няма как да се случат, че именно той е човекът за тази работа. Поразяваща е атмосфера, в която твори този  екип – обичта и доверието които съществуват между тези хора и онези почти неуловими жестове, чрез които те изразяват тази обич и доверие един към друг  (не случайно в сайта на компанията може да се прочете, че тя основава творчеството си на две концепции: концепцията за Театър на Ласката и тази за Невидимия жест). Предупреждение – това не е филм-рецепта за успех. Това е филм-медитация, размисъл, филм който подтиква към преоценка на собствените възгледи на зрителя. Филм който не е за изпускане J

Благодаря на V/AFest Световен театър в София за възможността да гледам както този филм, така и останалите спектакли в програмата. Селекцията е невероятна.

Пламен Радев, режисьор (ЖАР ТЕАТЪР), докторант в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *