2 юни, 2013

„Завръщане“

7 април (петък), 19 ч., Младежки театър “Николай Бинев”, София

Losdedae – Испания

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oA5NJKWBUYM]

хореография: Чеви Мурадай

текстове: Пабло Месиез

оригинална музика: Рикардо Милуй и Мариано Марин

светлинен дизайн: Давид Пиказо

участват: Чеви Мурадай и Марта Етура

Return_4

сн. Марта Виданес /jmacGarin

 

Емоционална танцова история, в която се срещат две от най-известните имена в съвременния испански танц, театър и кино.

Компания Losdedae е основана през 1997 година от хореографа и изпълнител Чеви Мурадай и днес е една от най-значимите танцови компании на Испания. Самият Мурадай е отличен с Националната награда за танц през 2006 г., връчвана ежегодно от Министерство на културата на Испания. За спектакъла „Завръщане” той кани звездата на испанския театър и кино – актрисата Марта Етура, носителка международни филмови награди и многократно номинирана за най-престижния национален филмов приз – „Гойя”, който печели през 2009 г. за ролята си във филма “Celda 211”.

СReturn_3трастта на актрисата Марта Етура към танца и интереса на хореографа и танцьор Чеви Мурадай към думите ги събира заедно в спектакъла „Завръщане”. Това е една история за превратността на човешките взаимоотношения. Етура и Мурадай се впускат в опасна и поетична игра, опитвайки се да разберат естеството на любовта и сложността на отношението към другия. Те създават помежду си цяла вселена, в която изживяват своята мечта, но нещо се пречупва и разбират, че всичко е било илюзия…

Чеви Мурадай  учи балет в Escuela de Carmen Senra, след което продължава в Ню Йорк. Успешно се представя на танцовите награди в Мадрид през 1992 г.  и печели стипендия за Центъра „Лабан” в Лондон. През 1997 г. основава компания Losdedae, която вече има над 30 продукции, представени на фестивали по цял свят.

Return_5Марта Етура се нарежда сред новите големи имена на испанския театър и кино. Още в Театралното училище започва да се занимава и с танц. Професионалната й кариера започва в киното, но тя жъне успехи и на театрална сцена, сред които е номинацията и за „най-добра актриса” на Театро де Рохас за ролята й  на Офелия в постановката „Хамлет”. През 2011 г. е избрана за вицепрезидент на Испанската филмова академия.

Проектът се реализира с подкрепата на Институт „Сервантес“ и със съдействието на Младежки театър „Николай Бинев“.

Със субтитри на български и английски език.

Билети

Тел. Каса  02/ 988 17 53      02/ 939 40 59       wwww.mlt.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *