23 ноември, 2020

ЕКСКЛУЗИВНО: SORORIBUS

Хореография: Калоян Бояджиев

Представяме ексклузивно авторска работа на Калоян Бояджиев – балетмайстор в Норвежката опера и балет и танцьор в спектакъла „Лебедово езеро“ с хореограф Александър Екман, който Световен театър в София 2020 излъчи при голям зрителски интерес. Танцовата миниатюра на Калоян Бояджиев “Sororibus” е част от проект, предназначен за благотворителен спектакъл в престижната институция в Осло.

Sororibus в превод от латински означава „сестри“. Идеята за миниатюрата e провокирана от драмата на А.П. Чехов „Три сестри“, но постановката не интерпретира нито сюжета, нито съдбата на героите. Водещи в случая са игрите на асоциацията и желанието да се представи вътрешният свят на персонажите, изобразяващи три сестри, копнеещи по далечно, неясно и почти недостижимо бъдеще.

„Без да следвам ситуациите от гениалната пиеса на Чехов, съм се постарал да изразя в танцови образи вътрешната драма на персонажите, породена от невъзможността за действие. Илюзиите не дават криле, а сякаш сковават силите. Когато е в плен на фантазиите си, човек пропилява дните си в очакване на някакво измамно щастие. Подобно на метафората с „влака за Москва“, на който никой никога не се качва, героите не правят и най-малката крачка в стремежа си към щастие. Смисълът на живота, копнежът по щастие и капаните, които сами си залагаме – това е част от тематиката, вдъхновена от образите на трите сестри, която съм се опитал да пресъздам в танцовата миниатюра “Sororibus”. Разбира се, за разлика от словото, езикът на тялото е абстрактен и хореографията отваря поле за най-различни форми на възприятието. Иска ми се публиката да съпреживее моите емоции, но да не ги приеме като рамка, а като отправна точка в един диалог. Ще се радвам, ако чрез танца съм успял да отключа потоци на съзнанието, усещания и размисли, различни за всеки един зрител.“
Калоян Бояджиев

Реализирането на постановката като хореография и репетиционен процес е осъществено само за една седмица.

Калоян Бояджиев (р. 1977) постъпва в Националното балетно училище в София през 1986 г. През 1995 г. той се присъединява към Държавния балет в Претория, Южна Африка, където работи до 2000 г. като старши солист. Между 2000–2002 той е част от трупата на Националната опера и балет в София като солист. През 2002 г. той е избран за състава на Норвежката опера и балет, където се издига до премиер солист. През 2019 г. се оттегля от активната си кариера на танцьор и става балетен репетитор към компанията. Там поставя и собствени хореографии, като първата му класическа постановка „Лешникотрошачката“ от 2016 г. е номинирана от списанието “Dance Europe” за „най-добра премиера за годината“ и получава висока оценка от норвежките танцови критици. Калоян Бояджиев е и победител в Хореографския конкурс Pretty Creative Dance Project в Портлант, САЩ, през 2019 г.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 23 ноември, 19:00 ч. до 26 ноември, 19:00 ч. без териториални ограничения ТУК.

Свободен достъп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *