6 юни, 2024

Вероятно всеки ще отнесе нещо различно от „Моят славен живот с баба“

Директорът на Унгарския културен институт в България Сандра Мишкеди за унгарския спектакъл, с който се откри Световен театър в София

Гледам „Моят славен живот с баба“не за първи път, но сега успях да обърна внимание на нови неща – различни от основната линия на историята. Усетих, че за много от зрителите начинът на изпълнение на Ласло беше нов, а това според мен е удачна насока за платформата Световен театър в София, тъй като винаги е добре да се представят нови стилове, да се усвояват нови техники и гледни точки. И да, наистина постановката експериментира много и на различни нива. Но в крайна сметка това е целта на подобно събитие като Световен театър в София: да покаже какво се случващото се  намеждународната театрална сцена в неговото многообразие.

Като цяло съм много доволна, че „Моят живот с баба“ на Ласло Гьондьор беше представена и че имаше такъв голям интерес към нея.Вероятно всеки от публиката ще отнесе нещо различно за себе си.  Нещо, което му е направило силно го е развълнувало.

Считам, че самата текстова осонова е много сложна, тя засяга много въпроси: става дума за връзката с миналото, за отношенията в семейството, но също така се занимава с въпроса за самореализацията и за удовлетворението на артиста от  професионалния живот. Разбира се, всичко това оказва влияние и върху мен, но след представлението в неделя вечерта мен, като директор на Унгарския културен институт, най-много ме интересуваше как публиката е приела постановката и доколко тя е постигнала своята роля сред българския културен контекст.

– Сандра Мишкеди- Унгарски културен институт