18 ноември, 2020

Българското участие в „Лебедово езеро“ на Норвежкия национален балет

От 18 ноември, 19:00 ч., за 72 часа Световен театър в София излъчва съвременна версия на „балета на балетите“ „Лебедово езеро“ с хореограф несравнимия Александър Екман. Получил образование в Кралския шведски балет, днес той е сред най-търсените и интересни имена на световната сцена. В спектакъла има и българско участие – на Калоян Бояджиев, балетмайстор на Норвежкия национален балет. Мария Русанова го представя за „Списание за танц“

Името на Калоян Бояджиев е добре известно в изискания и труднодостъпен свят на балета. Талант, амбиция и постоянство, творческо въображение и авантюристичен дух, интелигентност и добронамереност – това са част от качествата, които наред с отличните танцувални данни му осигуряват пътя към върховете в изкуството.  Днес, след над двайсетгодишна кариера като изпълнител, Калоян Бояджиев е балетмайстор на Норвежкия национален балет в Осло.

Възпитаник на Националното училище за танцово изкуство с педагог Илиян Дрангажов, още като ученик Калоян участва в спектаклите на балет „Арабеск“ и в Софийската национална опера. Едва шестнайсетгодишен, през 1993 г. той е поканен в култовата трупа за съвременен танц „Амарант данс студио“.  Следващата година става финалист на Парижкия международен балетен конкурс и получава предложение за работа от две места – Младия балет на Франция и Държавния театър на ЮАР в Претория. По съвет на Илиян Дрангажов Калоян заминава за далечната Претория, където за по-малко от пет години се издига до позицията на първи солист и танцува централни партии в почти всички спектакли. Съвсем млад той получава огромния шанс да надгради професионалното си развитие с репертоар на Бурнонвил, Аштън и Макмилън.

Ескалиращото напрежение в Южна Африка го принуждава да се върне в София. Между 2000–2002 г. година той е солист на Софийския национален балет, но не се задържа задълго на родна сцена. През 2002 г.  Дина Бьорн (по това време директор на Норвежкия национален балет) го кани на прослушване в Осло. Следва моментално назначение, а шест месеца по-късно Калоян Бояджиев е премиер солист в една от най-богатите и престижни балетни компании в Европа. Наред с централни роли в класическия репертоар, той има шанса да танцува в хореографии на американските легенди Джордж Баланчин и Глен Тетли, да работи с личности като Иржи Килиан, Уилям Форсайт, Матс Ек, Начо Дуато, Александър Екман, Пол Лайтфут и Сол Леон. През 2005 г. създава и първата си творба “Open for discussion” („Открит за разговор“). В следващите години поставя общо десет заглавия за балета в Осло. През периода 2015–2018 г. е поканен за ръководител на новосъздадения Национален балет на Норвегия 2, или младежката трупа към театъра. Калоян Бояджиев изгражда една от най-успешните младежки компании в света, като я обогатява с класически и модерни заглавия на световни хореографи. През 2016 г. той поставя в Осло първия си цялостен балетен спектакъл „Лешникотрошачката“, който става важна част от репертоара на компанията, номиниран е от списание “Dance Europe” за най-добра премиера и получава висока оценка от балетната критика.

За сезон 2020/2021 Калоян Бояджиев е поканен за хореограф на „Сън в лятна нощ“ по Шекспир, като постановката е замислена като суперпродукция. Финалист  е на международния конкурс за хореографи за 2020 г. във френския град Биариц. Предстои му ангажимент и пред българска публика на сцената на Старозагорския балет.   (…)

Интервю на Мария Русанова с Калоян Бояджиев можете да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *