16 юни, 2017

„Автаркия“ срещу реда

„В перфектната механичност на тялото ние откриваме бунта на индивида, който не е създаден да е част от една или друга система.“ – актрисата Кателина Кънчева за „Автаркия (….) в търсене на самодостатъчност“

В танцовото представление Автаркия (….) в търсене на самодостатъчност “ на хореографката Ан Нгуен срещаме експресивния и понякога агресивен уличен танц (хип -хоп и брейкданс) в елегантна стилизация и израз на бунт срещу реда.

На празната сцена са четирима танцьори, сами срещу нас – публиката, за петдесет минути, в които колективните ограничения влизат в конфликт със стремежа към контрол и необходимостта от изразяване на личната свобода.

В перфектната механичност на тялото ние откриваме бунта на индивида, който не е създаден да е част от една или друга система.

Самодостатъчността на артиста или танцьора се заиграва с ритуала като израз на една култура, която ту се разпада, ту се съгражда сама.

Задаваме си въпроса дали роботизацията би ни водила напред във бъдещето или напротив, хуманността е по-силна и тя би спасила един студен и механичен свят.

Музиката в представлението ни потапя в ритуална абстрактност между миналото и бъдещето на танца.

Танцът, лишен от история и разказ, без да илюстрира, без да показва прости положения, винаги е по-богат, защото неговият разказ е човешкото движение, което е цялата примитивна вселена, върху която сме построили нашите “кули“, светове, идеи …

Бих заключила с коментар за едни страхотни танцьори, перфектна техника, силова и неуморима работа в съвременната танцова сцена. Като единствен недостатък можем да посочим това, че зрителят остава външен, незасегнат наблюдател на една блестяща техника.

А може би това е и самодостатъчността?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *